Hoe verlaag ik de kosten van mijn wagenpark(verzekering)? 5 praktische tips.

Geschreven door Zego

Gepubliceerd op

De kosten van je wagenpark(verzekering) verlagen begint bij het beheren van je risico’s.

Veiliger rijgedrag resulteert namelijk in een betere wagenparkscore. En dát betekent: kans op een lagere premie bij contractverlenging.

In deze blog geven we je 5 praktische tips hoe jij je wagenparkrisico’s zo goed mogelijk kunt beheren om zo je (verzekerings)kosten onder controle te krijgen én houden.


1. Voer een ‘veilig rijden’-beleid in

Dit is de eerste stap naar een veiliger wagenpark. Zet de ‘best practice tips’ voor rijgedrag op papier en laat het functioneren als referentiegids voor je chauffeurs. Dit vormt een mooi uitgangspunt voor je chauffeurs om het rijgedrag te verbeteren en laat zien dat jouw bedrijf waarde hecht aan hun veiligheid.

Daarnaast is het een mooie tool voor feedbackgesprekken, zo kun je aantonen wat het gewenste rijgedrag is en kan er een plan van aanpak gemaakt worden over hoe dit op de lange termijn behaald kan worden.


2. Gebruik data uit telematica om je wagenpark zo optimaal mogelijk te beheren

Met telematicagegevens kun je je wagenpark monitoren en beheren. Via onze Fleet Portal kun je het rijgedrag van je wagenpark gedetailleerd inzien - zowel op wagenpark- als op rit- en voertuigniveau. Op basis van deze informatie kun je chauffeurs die het best presteren belonen en chauffeurs die minder goed presteren de nodige ondersteuning bieden. Een mooie tool voor het nemen van de juiste beslissingen die de efficiëntie van je bedrijf ten goede komen.

Op deze manier functioneert de data als middel die je helpt preventief actie te ondernemen. Hierdoor kunnen ongevallen voorkomen worden en jij je premie onder controle houden.


3. Praat regelmatig, 1:1 met je chauffeurs

Of het nou persoonlijk of online is, regelmatige training en gesprekken helpen enorm om iedereen op de rit te houden.

Chauffeurs kunnen hun rijgedrag niet verbeteren als ze niet weten wat er mis gaat. Geef daarom regelmatig feedback en gebruik onze Fleet Portal om je verhaal te ondersteunen door bijvoorbeeld in een specifieke rit te duiken en deze nauwkeurig te analyseren samen met je chauffeur.

Moet je slechte feedback geven? Doe dat dan op een bemoedigende en ondersteunende manier. Daarnaast raden we aan feedback zo snel mogelijk te geven, zo blijft alles vers in het geheugen zitten.

Ook zou je een maandelijkse opfriscursus kunnen implementeren - dit creëert meer bewustwording omtrent verkeersveiligheid en biedt de mogelijkheid om frequent praktische tips met je chauffeurs te delen.


4. Beloon goed rijgedrag

Een beetje vriendschappelijke competitie heeft nog nooit iemand kwaad gedaan ;)! Denk aan een ‘chauffeur van de maand’-award om de chauffeurs van je wagenpark te motiveren. Beloon de chauffeur met het beste rijgedrag (lees; de hoogste voertuigscore) met geld, een voucher, of simpelweg de trots van het behalen van de 1e plek.

Ook werkt het goed om individuele doelen te stellen. Bijvoorbeeld het behalen van een bepaalde voertuigscore voor elk kwartaal.


5. Altijd achteruit inparkeren

Achteruit inparkeren kan de kans op een ongeval aanzienlijk verkleinen, vooral bij het komen en gaan van drukke parkeerterreinen. Voer daarom een achteruit-parkeerbeleid in voor uw wagenpark, te beginnen met de parkeervakken op je eigen bedrijfsterrein of parkeerplaats.


Slechts het startpunt

Deze tips vormen slechts het startpunt van de reis naar een veiliger, zuiniger en schoner wagenpark. Maar, door zoveel mogelijk van deze principes toe te passen bevind je wagenpark zich al in een hele goede positie aanzienlijk te besparen op verzekerings- en andere wagenparkkosten door middel van ons beloningsprogramma.

Benieuwd naar het risicoprofiel van jouw wagenpark? Doe hier de test.

-