Hoeveel kost ‘slecht rijgedrag’ jouw wagenpark?

Gepubliceerd op

Bij goed rijgedrag denk je vaak aan het verhogen van de veiligheid van de personen achter het stuur. Maar de voordelen van goed rijgedrag gaan verder dan veiligheid alleen. Vooral voor wagenparkbeheerders zijn zaken zoals het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten en het minimaliseren van kosten namelijk ontzettend belangrijk.

In deze blogpost gaan we in op de verschillende manieren hoe slecht rijgedrag jouw wagenparkkosten kan verhogen en onderzoeken we wat jij kunt doen om dit te verminderen.

Voertuigslijtage

Wanneer een chauffeur gedurende een lange periode constant roekeloos rijdt, zal dit resulteren in significante slijtage aan de banden van het voertuig en een flinke stijging van de onderhoudskosten. Daarnaast leidt slecht rijgedrag veelal tot een te hoog toerental en stationair draaien, waardoor ook de motor van het voertuig sneller zal verslijten. Een opstapeling van dit soort problemen kan leiden tot een versnelde waardevermindering.

Verhoogde kans op stilstand van het voertuig

Slecht rijden is niet alleen schadelijk voor de kwaliteit van het voertuig, maar vergroot ook de kans dat een voertuig - door een ongeval of hogere kans op pech - een lange tijd stilstaat.  In het geval dat meer van je voertuigen niet kunnen rijden, is de kans groot dat je hogere administratieve kosten hebt om vervangende voertuigen te gebruiken en veel geld kwijt bent aan reparaties.  Door bewustzijn rondom verkeersveiligheid te creëren en chauffeurs aan te moedigen veiliger, zuiniger en schoner te gaan rijden, kan de operationele efficiëntie verbeterd en de stilstand van voertuigen ( + de kosten als gevolg daarvan) verminderd worden.

Je verzekeringspremie

Een groot deel van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door afleiding. Niet alleen leiden ongevallen en schade tot hogere kosten voor je wagenpark, ook leidt het tot een hogere verzekeringspremie. In het geval dat meerdere chauffeurs in de loop van de tijd bij verschillende ongevallen betrokken zijn, zal dit een domino-effect op je verzekeringspremie hebben: een hogere premie door het bedrag dat aan claims moet worden uitbetaald.

Op de lange termijn heeft dit ook effect op de variëteit aan verzekeraars die je kunt kiezen. Een wagenpark met een slecht schadeverleden zal voor verzekeraars namelijk een stuk risicovoller lijken. Een mogelijk gevolg hiervan is dat sommige verzekeringsbedrijven niet meer bereid zullen zijn om je een offerte aan te bieden.

De reputatie van je wagenpark

Een onzichtbare kostenpost van slecht rijgedrag: een verslechterde reputatie. Als jouw chauffeurs zich roekeloos op de weg gedragen met een voertuig dat gekenmerkt wordt door jouw bedrijfsnaam en -logo, zal dit bewust of onbewust een (permanente) indruk maken op andere weggebruikers. Een slechte reputatie kan op haar beurt potentiële klanten of samenwerkingen in de toekomst beïnvloeden.

Zego: Verzekeren het startpunt. Controle over wagenparkkosten het doel.

Jouw wagenpark helpen gezond te worden, dat maakt ons enthousiast bij Zego. Ons risicobeheer helpt je je wagenparkkosten te verlagen en bedrijfsefficiëntie te maximaliseren.

Goed rijgedrag betekent namelijk niet alleen veiliger rijden, wat leidt tot een vermindering van schade en een lagere premie. Óók betekent goed rijgedrag zuiniger en schoner rijden. De voordelen hiervan gaan verder dan controle over je premie alleen. Zoals je o.a. in deze blog post hebt gelezen resulteert goed rijgedrag ook in een vermindering in brandstof- en energieverbruik, onderhoudskosten, slijtage, stilstand en CO2-uitstoot.

Meer weten over onze wagenparkverzekering? Lees het hier.

-

Vorige blog: Ontdek het verbeterde Risicobeheer Dashboard