Verzekeringsjargon - Zego maakt het makkelijk voor je

Gepubliceerd op

Complexe begrippen, technische taal, afkortingen - als wagenparkbeheerder heb je genoeg andere dingen te doen en geen tijd om ook nog eens op te zoeken wat bepaalde woorden betekenen. Bij Zego willen we je tijd en geld besparen. Niet alleen door middel van onze service en producten, maar ook door het gebruik van een simpele taal.


De verzekeringssector staat bekend om het gebruik van jargon. Het is daarom tijd dat we de zaken wat voor je gaan verduidelijken. Daarom speciaal voor jou, in alfabetische volgorde, hier een lijst met de belangrijkste verzekeringsjargontermen + wat ze betekenen.

woman in car

Aansprakelijkheid

We spreken van aansprakelijkheid als een persoon verantwoordelijk kan worden gehouden voor schade van/aan een andere persoon (ook wel: een derde). De persoon die aansprakelijk wordt gesteld moet de schade vergoeden.


Casco dekking

Een dekking waarbij schade aan het voertuig zelf wordt verzekerd, maar niet aan in het voertuig meegevoerde goederen en inzittenden.


Chauffeur

De berijder van een voertuig.


Eigen risico

Een deel van de schade die je zelf betaalt. De hoogte van het eigen risico bepaal je vóór het ingaan van de verzekering.


Groene kaart

Een internationaal verzekeringsbewijs waaruit blijkt dat je over de wettelijke minimum verzekeringsdekking beschikt voor het land waarin je rijdt.


Offerte

Voor het aangaan van een verzekering ontvang jij een document aan de hand waarvan een partij zoals Zego bereid is een verzekering met jou aan te gaan. Pas als jij de offerte accepteert, komt de verzekering tot stand op basis van wat in de offerte is opgeschreven. Als er iets verandert in de offerte, dan begint het proces opnieuw.

Polis

De schriftelijke vastlegging van de verzekeringsovereenkomst is de (verzekerings)polis. Hierin staat de dekking omschreven inclusief alle clausules.


Polisblad

Dit is het document waarop staat wat jij hebt afgesproken met de verzekeringsmaatschappij ten aanzien van jouw verzekering. Denk aan: de premie, het eigen risico, het verzekerde bedrag, de verzekeringsperiode en mogelijke polisaanhangsels).


Premie

Het bedrag dat je betaalt voor een verzekeringsproduct (inclusief kosten en assurantiebelasting).


Regres

Een juridische term, die simpelweg betekent dat een verzekeraar het schadebedrag verhaalt op de veroorzaker. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verkeersongeluk, maar ook als er sprake is van opzet, bijvoorbeeld bij vernieling of roekeloos gedrag.


Risico

Een kans op het optreden van een ongewenste gebeurtenis (door een oorzaak) met een gevolg (dat dus negatief is).


Risico management

Het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om controle te hebben over deze risico's.


(Schade-)Expert

De taak van de expert is om de omvang en oorzaak van de schade vast te stellen en het schadetraject te begeleiden. Kortom, de schade-expert staat tussen jou en jouw verzekeraar in en draagt zorg voor de juiste afwikkeling van jouw schade.


Schadevergoeding

Het bedrag dat je ontvangt naar aanleiding van een door jou geleden schade.


Verzekerd bedrag

Er zijn twee dingen die je kunt verzekeren:

  • De waarde van het voertuig dat je verzekerd hebt. Dit bedrag hoeft dus niet hetzelfde te zijn als de daadwerkelijke waarde van een voertuig.
  • De waarde van de dekking die je hebt afgesloten. In geval van aansprakelijkheid, waar je een risico verzekert, kies je een maximaal bedrag dat je verzekert.


Verzekeringskaart IPID (‘Insurance Product Information Document’)

Dit document geeft jou een samenvatting van de belangrijkste onderdelen van de polis, zoals wat wel en niet gedekt is, welke uitsluitingen en beperkingen er zijn, hoe de polis wordt betaald, en wat jouw rechten en verplichtingen zijn.


Voertuig(en)

Dat kunnen verschillende soorten (rijdende) objecten zijn (bijvoorbeeld: auto, bus, fiets, brommer, scooter)


Volmacht

Een professionele financiële dienstverlener die de bevoegdheid (‘volmacht’) heeft om namens een of meerdere verzekeraars rechtstreeks op te treden. Een gevolmachtigd agent doet bijna alles wat een verzekeraar ook doet. Bijna, want hij draagt geen financiële risico’s.

WAM

Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

-

Vorige blog: Zego Nederland 1 jaar!