Je voertuigen onderhouden. 8 tips van Zego

Gepubliceerd op

Alles over hoe je het onderhoud van je voertuigen kunt maximaliseren om zo je risico en kosten te minimaliseren. ⚡️


Als beheerder van een wagenpark is het onderhoud van je voertuigen essentieel om je bedrijf draaiende te houden. Wanneer je voertuigen gebruikt die eigenlijk niet geschikt zijn om de weg op te gaan, kan dit nadelig zijn voor je bedrijfsactiviteiten. Om ervoor te zorgen dat je wagenpark te allen tijde optimaal functioneert - en om de stilstand van je voertuigen tot een minimum te beperken - geven we je in deze blog dus een paar tips.


1. Controleer regelmatig de bandenspanning

Wanneer de banden van een voertuig te weinig lucht hebben, moet de motor harder werken om het voertuig in beweging te houden. Dit kan de brandstofefficiëntie aanzienlijk verminderen. Naast het controleren op eventuele schade aan de buitenkant van de banden, is het essentieel om te streven naar de optimale bandenspanning. Je kunt deze informatie vinden in het handboek van het voertuig.



2. Check regelmatig het oliepeil

Wanneer het oliepeil van je voertuig te laag is, kunnen de bewegende delen in de motor snel behoorlijk wat schade oplopen. Hoewel de meeste moderne voertuigen een waarschuwingslampje op het dashboard hebben om aan te geven wanneer het oliepeil laag is, kun je dit ook eenvoudig zelf controleren met behulp van een oliepeilstok.



3. Plan onderhoudsbeurten

Tijdens een onderhoudsbeurt worden je voertuigen gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze nog steeds in een veilige en betrouwbare staat verkeren. Hoewel het niet wettelijk verplicht is om je voertuigen te onderhouden, is het heel verstandig om dit wel met regelmaat te doen. Het stelt je in staat om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren voordat ze ernstiger worden. Zo kun je op de lange termijn geld besparen op voertuigonderhoud én pech onderweg voorkomen.



4. Laat voertuigen niet te lang stilstaan

Als beheerder van een wagenpark, ervaar je waarschijnlijk schommelingen in de vraag naar de diensten die je bedrijf gedurende het jaar levert. Dit kan leiden tot een situatie waarin bepaalde voertuigen gedurende een periode niet worden gebruikt. Het is belangrijk om te realiseren dat auto's een paar kwetsbare onderdelen hebben die schade kunnen oplopen bij langdurige stilstand, zoals de accu, banden, remmen en brandstof in de tank. Vooral tijdens rustigere maanden is het daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat je voertuigen regelmatig in beweging zijn. Ongeacht het type voertuig in je wagenpark kan het afleggen van een korte afstand - bijvoorbeeld een halfuur per week - al aanzienlijke voordelen bieden voor de algehele gezondheid van het voertuig.

➡️ Wist je dat? Overweeg je om je voertuigen een paar maanden niet te verzekeren? Bij Zego heb je zelf de controle inhanden en kun je op elk moment voertuigen toevoegen aan, of verwijderen van je polis. Neem hier contact met ons op voor meer informatie.



5. Implementeer telematica

Met behulp van telematica kun je real-time gegevens verzamelen over de locatie van voertuigen, het brandstofverbruik, rijgedragingen en meer. Deze waardevolle gegevens kunnen worden ingezet om rijgedrag te verbeteren, onderhoud te voorspellen en algehele prestaties van je wagenpark te optimaliseren.

➡️ Wist je dat? Bij Zego gebruiken we telematica-data als input voor de Fleet Portal. In onze Fleet Portal kun je je wagenparkadministratie bijhouden en gebruik maken van risicobeheer. Kom hieronder in 1 minuut alles te weten over de Fleet Portal. ⬇️

6. Maak actief gebruik van risicobeheer

Zego's risicobeheer maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om het rijgedrag binnen je wagenpark nauwkeurig te analyseren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig zien welke chauffeurs extra ondersteuning nodig hebben en welke gebieden je beter kunt vermijden op bepaalde tijdstippen. Risicobeheer draagt niet alleen bij aan de veiligheid binnen je wagenpark, maar helpt ook bij kostenbesparing en het bevorderen van duurzaam rijgedrag. Bovendien resulteert verbeterd rijgedrag in minder slijtage, wat op zijn beurt bijdraagt aan een langere levensduur van voertuigen en minder onderhoudskosten.

➡️ Kom hieronder meer te weten over Risicobeheer. ⬇️

7. Gebruik sensoren en IoT-technologie

Implementeer voorspellend onderhoud met behulp van sensoren en IoT-technologie. Door de gezondheid van voertuigen in real-time te monitoren, ben je in staat onderhoudsbehoeften nauwkeurig te voorspellen en proactief in te grijpen om ongeplande stilstand en onnodige kosten aanzienlijk te verminderen.



8. Digitale documentatie

Implementeer digitale documentatie en rapportagesystemen. Maak gebruik van geautomatiseerde systemen voor het bijhouden van onderhoudsoverzichten, brandstofverbruik en andere belangrijke gegevens. Dit bespaart je tijd, vermindert papierwerk en verbetert de nauwkeurigheid van de administratie.

➡️ Wist je dat? Zego’s fleet portal is dé one-stop-shop voor onze klanten. Naast wagenparkadministratie en risicobeheer kun je hier alle belangrijke documentatie online vinden. Neem hier contact met ons op om meer te weten te komen over Zego's Fleet Portal en verzekeringsproducten.