Serie: Meet het EU Product Team | Chris Paterson

Gepubliceerd op

Wat motiveert je als Senior Software Engineer bij Zego?

Het motiveert me enorm om zowel interne als externe klantproblemen op te lossen. Het maakt me enthousiast om te werken aan een vernieuwende en betaalbare benadering van verzekeringen, waarbij gebruiksgemak en klanttevredenheid voorop staan. Binnen Zego krijgen we als productteam de vrijheid om innovatieve oplossingen te bedenken en deze vervolgens in praktijk te brengen.

Hoe ziet een standaard werkdag er voor je uit?

In de ochtend begin ik vaak met het nakijken van code-reviews die op me liggen te wachten. Daarna ga ik verder met het ontwikkelen van de functies waar ik aan werk of start ik aan nieuwe projecten en taken die op de planning staan. Vaak moet ik met teamleden of andere ontwikkelaars overleggen om precies te begrijpen hoe een nieuwe functionaliteit moet werken. Op dagen dat we op kantoor zijn, hebben we meestal een brainstorm- of whiteboard-sessie gepland. In zo'n strategische sessie bespreken we onze doelstellingen en kunnen we als team bespreken hoe we het beste iets nieuws kunnen ontwikkelen of iets bestaands kunnen verbeteren.

Beschrijf Zego’s product in 3 woorden

  • Dynamisch - We hebben bewezen dat we snel kunnen schakelen en het product en onze technologie kunnen aanpassen voor nieuwe klanten.

  • Evoluerend - Ons product verandert voortdurend en wordt - waar nodig en mogelijk - bijgewerkt om continu verbeteringen door te voeren voor onze klanten.

  • Toegevoegde waarde - Met diensten zoals de Fleet Portal bieden we veel informatie en administratieve ondersteuning die waardevol is voor adviseurs en wagenparkbeheerders.

Hoe verzamelt en verwerkt het team feedback van gebruikers in productontwikkeling?

Bij het ontwikkelen van het Fleet Portal hebben we de belangrijkste gebruikers (wagenparkbeheerders en adviseurs) uitgenodigd om deel te nemen aan feedbacksessies met onze productmanagers en ontwikkelaars. Tijdens deze sessies hebben we hun dagelijkse taken grondig besproken en geanalyseerd om te begrijpen hoe we hen zo optimaal mogelijk kunnen ondersteunen bij het beheren van hun verzekeringen. Tot op de dag van vandaag zijn we frequent in contact met onze gebruikers om te zorgen voor een continue verbetering van hun productervaring. Soms kunnen zelfs kleine aanpassingen, zoals het toevoegen van een snelkoppeling of knop, een aanzienlijk verschil maken door het aantal benodigde klikken te verminderen. Hoewel dit op het eerste gezicht wellicht klein lijkt, dragen deze verbeteringen aanzienlijk bij aan de efficiëntie en effectiviteit van de administratie van wagenparkbeheerders en/of adviseurs, vooral bij het beheer van een groot aantal voertuigen!

Wat voor methodes gebruikt het team voor productontwikkeling?

We hanteren de Scrum-methodologie voor productontwikkeling. Dankzij ons relatief kleine team kunnen we de volgende sprint van één week plannen met slechts een kort overleg. Dit stelt ons in staat om snel te reageren op dringende behoeften, zoals kansen die zich voordoen in de markt, of specifieke functionaliteitsverzoeken van klanten of adviseurs.

Heeft een nieuwe of verbeterde functionaliteit een keer niet aan je verwachting voldaan? Zo ja, wat heb je daarvan geleerd?

We lanceerden ‘Abonnementen’ (waarbij chauffeurs voor een paar maanden verzekerd konden worden zonder langdurige verplichting, via een verhuurpartner). Er moesten nogal wat technische aanpassingen worden gedaan om dit te ondersteunen, en we werkten met een vrij strakke deadline - maar slaagden erin het product op tijd te leveren. Helaas vond het geen tractie en uiteindelijk zijn we ermee gestopt. Vanaf het begin hadden we de Minimum Viable Product-benadering gebruikt, en dus alleen gebouwd wat strikt noodzakelijk was om te lanceren met klanten en te zien hoe het werd ontvangen. Hoewel we niet doorgingen met verzekeringsabonnementen, was het een waardevolle oefening voor het team om werk snel te leveren zonder over-engineering.