Risicobeheer in-house

Gepubliceerd op

Zego’s Risicobeheer is nu in-house. Dit betekent dat Risicobeheerfuncties nu integraal onderdeel zijn van de Fleet Portal en we dus zelf in de hand hebben wat we lanceren en wanneer.

Voor jou betekent dit: meer tools om controle over je wagenpark te hebben en wagenparkprestaties continu te optimaliseren met de nieuwste features.

We leggen je hieronder uit wat er precies nieuw is, en hoe jij zo goed mogelijk gebruik kunt maken van risicobeheer om er optimaal van te kunnen profiteren.


Wagenpark- en voertuigscores

Wagenpark- en voertuigscores. Hoe zit het precies?

Elk voertuig krijgt dagelijks een risicoscore toegeschreven. Deze score is gebaseerd op de frequentie van het type en aantal risicovolle gebeurtenissen per 100 km. Denk aan te hard remmen, rijden, optrekken of door de bocht gaan.

In de Fleet Portal worden je voertuigen onderverdeeld aan de hand van de volgende risicoscorecategorieën: ‘hoog’, ‘medium’, ‘laag’ of ‘platinum’. 

Een hoog of gemiddeld risico, wijst erop dat de voertuigen extra aandacht (en mogelijk ondersteuning) nodig hebben. Een laag risico betekent dat het voertuig veilig, zuinig en schoon rijdt en dus over het algemeen geen risico vormt voor jouw wagenpark.

Ook kunnen voertuigen een ‘platinum score’ krijgen. Dit gebeurt in het geval een voertuig uitzonderlijk presteert. Het voertuig heeft in zo’n geval zeer veilig rijgedrag vertoond, waardoor het voertuig minder kans heeft om in de toekomst bij een ongeval betrokken te raken. Dit draagt bij aan de algemene veiligheid van jouw wagenpark. Hoe meer voertuigen met een platinumscore, hoe kleiner de kans op schade en ongevallen.

Tip: gebruik de platinumscore in jouw voordeel!

De platinumscore stelt een norm waar al je chauffeurs naar zouden moeten streven. Het is een mooie tool om chauffeurs met uitzonderlijk rijgedrag waardering te geven en te belonen. Daarnaast kan het functioneren als een middel om gezonde concurrentie tussen je chauffeurs aan te moedigen.

Kaart met Risicogebieden

Met deze functie kun je zien welke risicovolle gebeurtenissen zich in de afgelopen 7 dagen hebben voorgedaan. Valt het je op dat bepaalde gebieden constant gemarkeerd worden met risico’s? Dan is het mogelijk een goed idee om reguliere routes te wijzigen, of bepaalde routes te vermijden rond specifieke tijden.  Zo kun je eventuele risico’s en ongevallen helpen voorkomen.

Zoom in om risicovolle verkeerssituaties te bekijken

De gedetailleerde kaart geeft jou de mogelijkheid om in te zoomen op situaties waar risicofactoren zich hebben voorgedaan. Zo kun je inzoomen op knooppunten, rotondes, kruispunten en wegen waar zich frequent risico’s voordoen.


Telematica

Wat we nodig hebben om jou een optimaal risicobeheer product te kunnen bieden? Data!

Hoe meer data, hoe nauwkeuriger risicoscores en wagenparkprestaties berekend kunnen worden. Denk aan inzicht in risicofactoren, ritgegevens, en andere hulpmiddelen voor risicobeheer.

Wagenparken gezonder maken en wagenparkkosten verlagen is simpelweg een gevolg van synergie tussen Zego (dat continu werkt aan productverbetering) en wagenparkbeheerders (die zich inzetten voor het zo goed mogelijk delen van de benodigde data). Om het werk van de wagenparkbeheerders te vergemakkelijken hebben we een nieuwe functie geïmplementeerd die hen helpt de telematica-apparaten van het wagenpark zo goed mogelijk te beheren:

In deze sectie kun je zien

  • in hoeveel verzekerde voertuigen er momenteel een telematica-apparaat in goede conditie is geïnstalleerd;
  • hoeveel apparaten je momenteel ter beschikking hebt;
  • hoeveel apparaten zich in een ofwel goede, verminderde of slechte conditie bevinden, of (nog) niet geregistreerd zijn.

Nieuwe features

We zijn achter de schermen druk bezig met nieuwe features (waarvan we weten dat jij erop zit te wachten!) en zullen de komende weken meer nieuwe tools met je delen. Stay Tuned! 🎉

-

Vorige blog: Hoe verlaag ik de kosten van mijn wagenpark(verzekering)? 5 praktische tips.