Hard rijden. Ben je nou écht sneller?

Gepubliceerd op

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens de snelheidslimiet overschreden. Of het nu met opzet was of per ongeluk, de cijfers op het bord langs de weg matchen simpelweg niet altijd met wat er op onze snelheidsmeter staat.

Opzettelijk te hard rijden gaat vaak gepaard met excuses zoals:

"Normaal rijd ik nooit te hard, maar ik was deze keer echt te laat."

"Ik volgde gewoon de verkeersstroom. Als ik te hard reed dan deed iedereen dat dus."

"Soms rijd ik te hard. Maar ik ben een verantwoordelijke chauffeur en rijd veilig. Ik heb nog nooit een ongeluk gehad."

"Hoe sneller ik rijd, hoe sneller ik op locatie ben."

Maar lees het laatste excuus nog eens. Is dat eigenlijk wel zo? Ben je daadwerkelijk sneller als je harder rijdt? Het klinkt inderdaad erg logisch: hoe hoger de snelheid, hoe meer afstand je aflegt in een bepaalde tijd. Maar in de werkelijkheid werkt het niet altijd zo.

Te hard rijden heeft een prijs

Een te hoge snelheid speelt een rol bij zo’n 30% van alle verkeersongevallen in Nederland (bron: crow.nl). Boetes variëren van bedragen tussen de 31 tot wel 378 euro. In het geval je harder dan 30/40 km per uur rijdt is het gevolg zelfs strafbeschikking (bron: OM.nl).

En toch voelen we nog steeds de behoefte om harder te rijden dan de aangegeven snelheid.


Wat win je met te hard rijden?

Terug naar de vraag: Ben je sneller op je bestemming als je te hard rijdt? Zouden je chauffeurs meer pakjes kunnen afleveren als ze over de wegen racen?

Het korte antwoord? Nee.

De enige manier om daadwerkelijk sneller van A naar B te komen is door op een weg met zeer weinig tot geen verkeer te rijden over een lange afstand.

Daarbij geldt: hoe sneller je rijdt, hoe meer je de maximumsnelheid moet overschrijden om tijd te winnen.

Stel je voor: De snelheidslimiet is 30 km/u en je rijdt 40 km/u (33% boven de limiet). Over een afstand van 10 km zou je in dat geval 5 minuten tijd kunnen besparen. Maar in het geval de snelheidslimiet 70 km/u is en je 80 km/u rijdt (14% boven de limiet), dan win je over een afstand van 10 km slechts 1 minuut.

-

Voor alle duidelijkheid: we zouden hard rijden in geen enkele situatie goedkeuren! Niet alleen is het onveilig voor je chauffeurs en alle andere verkeersdeelnemers, ook is de kans op boetes en mogelijke strafbeschikkingen erg hoog. Daarnaast lopen brandstof-, slijtage-, en onderhoudskosten onnodig op. Conclusie? Hard rijden is het simpelweg niet waard.

-

Terug naar het idee dat bezorgers en koeriers over de wegen racen om tijd te winnen. Hoeveel wordt er werkelijk bespaard door te hard rijden? Weinig. En mogelijk tegen een hoge prijs.

Vertragen om tijd te winnen

De beste manier om tijd te winnen? Vertragen (vooral in steden). Zo kun je vooruit kijken, anticiperen op de acties van andere verkeersdeelnemers en je meer bewust zijn van je omgeving.

Tijd gaat namelijk niet verloren door een gebrek aan snelheid, maar door een gebrek aan vooruitgang. Zaken zoals verkeer, wegwerkzaamheden en stoplichten leiden allemaal tot drukkere wegen. Het beste wat je kunt doen is dus vooruitgang boeken waar je dit veilig kunt doen.

Denk bijvoorbeeld aan fietsen in de stad. Het is beter om niet te veel te stoppen en te starten vanwege de fysieke inspanning van het trappen. Daarom vertragen fietsers geleidelijk bij het naderen van kruispunten en verkeerslichten. Zorg voor de juiste timing en je komt vlot vooruit. Hetzelfde geldt voor autorijden. Langzaam en gelijkmatig rijden is niet alleen voordelig voor je chauffeurs en andere weggebruikers, ook helpt het om efficiënter met brandstof om te gaan.

Hoe snel rijdt jouw wagenpark?

Wist je dat je in onze Fleet Portal precies kunt zien welke voertuigen waar en wanneer te hard rijden?

Samen met rem- en bochtgedrag geeft jouw wagenparkscore weer in hoeverre jouw wagenpark veilig, zuinig en schoon rijdt. Niet alleen geven we je de controle in handen door je gedetailleerde inzichten te bieden, ook geven we praktische tips zodat je chauffeurs de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Hoe minder snelheidsovertredingen binnen jouw wagenpark, hoe beter jouw wagenparkscore en hoe meer jij kunt besparen.  Niet alleen op je premie, maar ook op al je andere wagenparkkosten.


Meer weten over de Fleet Portal?

Meer weten over Risicobeheer? 

Meer weten over ons beloningsprogramma?