Slimme data zijn de sleutel tot veiliger rijgedrag

Gepubliceerd op

Geschreven door: TopicMedia

De moderne auto is steeds meer een rijdende computer met slimme sensoren en een eigen datacenter. Als je de auto naar de garage brengt, wordt deze aangesloten met een externe computer om aan de hand van de meetgegevens het onderhoud te plannen. Dus waarom gebruik je diezelfde data niet om autorijden veiliger te maken? Precies dat is wat verzekeraar Zego doet.

De tech-gedreven verzekeraar Zego is sinds januari 2022 actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf biedt motorrijtuigenverzekeringen aan wagenparkbeheerders, bedrijven en zelfstandige rijders. Onder meer Volkswagen Pon Financial Lease is klant. Door veiliger, schoner en zuiniger rijgedrag te stimuleren, helpt de verzekeraar zijn klanten om de wagenparkkosten te verminderen. Veilig rijden wordt beloond met een cash back-regeling, waarbij tot wel 15% kan worden terugverdiend bij contractverlening.

De wereld van mobiliteit verandert in rap tempo. Eigendom verdwijnt, ‘ownership’ wordt ‘usership’. Zowel zakelijk als privé, waar een steeds grotere groep consumenten kiest voor platforms van deelauto’s en scooters. ‘Mobility on demand’. Traditionele verzekeraars zijn onvoldoende voorbereid op deze verandering. Hun businessmodel is gebaseerd op het risicoprofiel van de eigenaar van de auto. Waarbij onder meer de leeftijd, postcode, aantal kilometers in een jaar en het aantal jaren schadevrij de hoogte van de verzekeringspremie bepaalt. Bij gedeeld gebruik verandert het profiel van de gebruiker de hele tijd. Dat betekent ook dat het traditionele model niet werkt om het risico in te schatten.

Gedragsverandering

Zego maakt gebruik van telematica. De data uit telematica wordt inzichtelijk gemaakt in Zego’s Fleet Portal, waar wagenparkeigenaren 24/7 terechtkunnen voor administratie en risicobeheer. Wat Zego uniek maakt, is dat de verzekeraar inzet op gedragsverandering. De ‘black box’ van een auto registreert in principe alle informatie over het rijgedrag van de gebruiker. Niet alleen of iemand te hard rijdt of remt, maar ook bijvoorbeeld of de bestuurder van de auto onder het rijden op zijn of haar mobiele telefoon kijkt. ‘Je kunt aan de data zien dat iemand zich niet op de weg concentreert,’ vertelt Zego-CEO Sten Saar. Wagenparkbeheerders kunnen preventief actie ondernemen, door chauffeurs op hun rijgedrag aan te spreken. ‘We zijn open over wat we met de data doen. Rijders krijgen uitleg waarom de informatie wordt gebruikt. Het is geheel in overeenstemming met de privacyregelgeving. We combineren technologie en geavanceerde data om verzekeringsproducten aan te bieden die tijd en geld besparen.’

‘Uiteindelijk draait het om de verkeersveiligheid. In plaats van achteraf, na klachten of een ongeluk, kun je roekeloze chauffeurs aanspreken op hun minder goed rijgedrag en ondersteunen wanneer dat nodig is. Chauffeurs met duurzaam en veilig rijgedrag kun je juist belonen.’ Voor de wagenparkbeheerder zit de winst in lagere wagenparkkosten. Jaarlijks leggen de 1,13 miljoen zakelijke rijders gezamenlijk ruim 20 miljard kilometer af. ‘Het aantal zakelijke kilometers zal niet zo snel verminderen. Maar beter rijgedrag leidt niet alleen tot minder schade, maar ook tot zuiniger en schoner rijden. En uiteindelijk tot minder CO2-uitstoot en brandstof- en energieverbruik, lager onderhoudskosten en een langere levensduur van de vloot.’

Ontdek hoe Zego jouw wagenpark helpt gezond te worden.