De voordelen van telematica voor jouw wagenpark

Gepubliceerd op

Telematica is een krachtige tool waarmee je je wagenpark slim kunt beheren. De inzichten die je uit telematica kunt halen helpen je namelijk niet alleen het rijgedrag van je chauffeurs te verbeteren en risico’s te verminderen, ook kan het bijdragen aan het maximaliseren van je operationele efficiëntie.

Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat telematica precies voor jouw wagenpark kan doen. Om je een volledig beeld te geven hoe telematica geïntegreerd kan worden in je wagenparkactiviteiten zullen we hieronder uitleggen hoe telematica een succesvolle en effectieve oplossing is voor wagenparkbeheer - ongeacht het type of de grootte van je wagenpark.

Bespaar geld op je brandstofkosten

Brandstofefficiëntie hangt sterk samen met onveilig rijgedrag. Door inzicht in het rijgedrag te verkrijgen - denk aan informatie over te hard rijden, optrekken, remmen, en (onnodig) stationair draaien - kun je het gesprek aan gaan met chauffeurs en coaching bieden ter verbetering van het rijgedrag. Daarnaast kan je je brandstofefficiëntie significant verbeteren door de software de kortste of meest zuinige route te laten berekenen. Niet alleen draagt dit bij aan het gemak en de veiligheid van je chauffeurs, ook kunnen ze profiteren van een verlaging van de brandstofkosten.

Je voertuigen veilig houden

Veel telematica-oplossingen bieden een real-time tracking software zodat je op elk moment in de gaten kunt houden waar je voertuigen zich bevinden. Vaak kun je ook meldingen instellen als iemand probeert te knoeien met een van je voertuigen, een grote hulp bij diefstalpreventie. Daarnaast kan de tracking software worden ingezet bij het terugvinden van een voertuig als deze gestolen is. Een ander bijkomend voordeel van telematica is dat er systemen bestaan waarbij je ‘geo-fencing’ - geografische grenzen of routebeperkingen - kunt instellen. Dit betekent dat je een waarschuwing ontvangt wanneer een van je voertuigen het afgebakende gebied verlaat.

Je risico verminderen

Naast de hierboven genoemde vermindering op brandstofverbruik, helpt inzicht in het rijgedrag ook bij het verminderen van CO2-uitstoot en onderhouds- en slijtagekosten. Door middel van coaching video’s en gamificaties kun je bewustzijn rondom verkeersveiligheid in je bedrijf vergroten en rijgedrag effectief verbeteren.

Je claims beheren

Telematica is erg belangrijk voor het claimproces en claimbeheer. Door gebruik te maken van data die verzameld is gedurende een ongeval kunnen claimbehandelaars inzicht krijgen in het feitelijk verslag van een ongeval. Zo kan er snel en eerlijk een weloverwogen beslissing worden genomen. Een Electronic First Notification of Loss (eFNOL) stelt je daarnaast in staat schade snel en eenvoudig aan de schadebehandelaar te kunnen melden. Hierdoor kan het schadebehandelingsproces sneller van start gaan en kunnen jouw voertuigen weer zo snel mogelijk de weg op.

Je logistiek optimaliseren

Sommige software kan bijdragen aan route-optimalisatie en je zo helpen chauffeurs te informeren over de veiligste en/of voordeligste route(s). Als wagenparkbeheerder kan je op deze manier op afstand de operationele efficiëntie van het wagenpark verbeteren.

Weten hoeveel kilometers je wagenpark rijdt

Beheer je een wagenpark waarbij je chauffeurs hun eigen voertuig zakelijk gebruiken? Dan loopt de kilometervergoeding fors op. Telematica kan het voor chauffeurs gemakkelijker maken om hun kilometerstand bij te houden en geeft jou de gemoedsrust dat ze deze nauwkeurig registreren.

Voertuigonderhoud voorspellen

Veel telematica-apparaten kunnen je voorzien van informatie die je helpt te voorspellen wanneer je voertuigen onderhoudswerkzaamheden of reparaties nodig hebben. Vaak kun je geautomatiseerde waarschuwingen instellen om je te helpen een stap voor te blijven door je onderhoudsbudgetten te voorspellen, de stilstandtijd van voertuigen te minimaliseren en je chauffeurs veilig te houden. Goed onderhouden voertuigen zijn niet alleen veiliger, ze hebben ook nog eens een langere levensduur. Zo rijden je chauffeurs veilig en bespaar jij geld op onderhouds- en claimkosten.

CO2-uitstoot verlagen

Telematica data geeft je inzicht in de uitstoot van je wagenpark en vormt zo de basis voor het nemen van maatregelen om CO2-uitstoot te verlagen. Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven met meer dan 100 werknemers jaarlijks rapporteren wat de CO2-uitstoot van het zakelijke en woon-werkverkeer van de medewerkers is. Als deze uitstoot hoger dan de maximumnorm is, heb je 4 jaar de tijd om maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Door telematica nu al in te zetten en te werken aan je CO2-uitstoot, kom je later niet in de problemen.

Een verzekering die past bij de behoeftes van jouw wagenpark

Door telematica in je wagenpark te integreren en de verzamelde data te gebruiken ter verbetering van het rijgedrag kun je je premiekosten aanzienlijk verlagen. Daarnaast maakt het gebruik van telematica het mogelijk om een op gebruik gebaseerde verzekering te kiezen, waarbij je alleen betaalt wanneer je voertuigen daadwerkelijk rijden.

Wat heeft jouw wagenpark nodig?

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat belangrijk is voor jouw wagenpark zodat je de data uit telematica kunt gebruiken waar je wagenpark het nodig heeft. Bij Zego bieden we je een verzekeringsoplossing die past bij de behoeftes van jouw wagenpark en helpen we je het beste uit telematica te halen door middel van gepersonaliseerd risicobeheer. Een gezond wagenpark (lees: veiliger, zuiniger én schoner) is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor ons. We werken daarom graag samen. Lees hier meer over onze wagenparkverzekering of neem contact met ons op.

Vorige blog: Ga je wagenparkkosten te lijf. 5 tips van Zego