Hoe rijgedrag je bedrijfsimago maakt of breekt

Gepubliceerd op

Het rijdende visitekaartje anno 2023: je chauffeurs - het rijgedrag van je chauffeurs om precies te zijn. Bij je bedrijfsimago denk je waarschijnlijk aan zaken zoals klanttevredenheid, de visuele vormgeving, communicatie en product- en dienstkwaliteit. Maar heb je wel eens gedacht aan de invloed van je chauffeurs die je producten of services door Nederland rijden? Hoewel je dit misschien niet direct linkt aan hetgeen je verkoopt, is dit van grote invloed op je bedrijfsimago. Je chauffeurs zijn je ambassadeurs. Hoe zit dat precies?

De verborgen invloed

Waarschijnlijk vertellen we je niets nieuws als we zeggen dat het plaatsen van je bedrijfslogo en telefoonnummer op je bedrijfsvoertuigen een effectieve manier is om je bedrijfsbekendheid te vergroten. Op die manier wordt je bedrijfsnaam meer gezien terwijl je chauffeurs hun werk doen. Wat je wellicht over het hoofd ziet, is dat het rijgedrag van je chauffeurs direct van invloed is op het beeld dat mensen van jouw bedrijf hebben. Elke interactie die jouw chauffeurs hebben met andere weggebruikers kan een impact hebben op de algehele reputatie van jouw bedrijf.

⬇️

Welk rijgedrag kan schadelijk zijn voor jouw bedrijfsimago?

Er zijn verschillende manieren waarop jouw voertuigen invloed kunnen hebben op hoe jouw bedrijf wordt waargenomen.

Als andere weggebruikers zien dat jouw chauffeurs hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden, door rood rijden, onnodig lang stationair draaien, harde muziek afspelen, of in het voertuig roken (om er maar een paar te noemen), kunnen zij dit soort onverantwoord gedrag associëren met de naam van jouw bedrijf.

Hoe zien jouw voertuigen er overigens uit? Zijn ze vies of beschadigd? Deze aspecten kunnen onbedoeld aan potentiële klanten signaleren dat jouw bedrijf geen prioriteit geeft aan veiligheid.

Als elke chauffeur van jouw wagenpark dit soort gedrag vertoont, kan de schade aan jouw reputatie snel oplopen.


Hoe kun je je chauffeurs helpen je reputatie te verbeteren?

Een van de beste manieren om je chauffeurs te helpen het belang van hun rijstijl te begrijpen, is door met hen in gesprek te gaan. Als ze weten op wat voor soort rijgedrag ze moeten letten, zullen ze minder snel geneigd zijn om dit gedrag te vertonen. Ook zou je kunnen overwegen om beleidsregels in te stellen voor hoe vaak de voertuigen moeten worden gereinigd.


Hoe kan Zego helpen?

Door rijgedrag op wagenpark-, voertuig- en ritniveau inzichtelijk te maken krijgt de wagenparkbeheerder de tools in handen om het gesprek aan te gaan met de chauffeurs. Hoe dat precies zit? Klik op de gerelateerde blogposts hieronder en kom meer te weten!

Liever direct contact met ons opnemen? Klik hier.

Gerelateerde publicaties